Bishkek:
Er zijn er die beweren dat de naam zou zijn afgeleid van een dompelaar die werd gebruikt om kumyz te maken, drankje gemaakt van gefermenteerde paardemelk. Een andere mogelijkheid is dat het werd afgeleid van 'besh kek' wat vertaald kan worden als 'vijf leiders' of ook van 'besh bik', 'een Kazachs woord dat 'vijf bergtoppen' betekent. Ook plausibel is dat het werd afgeleid van 'pishagakh', een Sogdiaanse term die betekent: 'plaats onderaan de bergen'. Dit is best mogelijk want Bishkek wordt omgeven door enkele vijfduizenders (Ala-Too range).
Als je Bishkek bezoekt, straalt deze stad vooral een russische sfeer uit. Grijs, grote lanen met enkele grote pleinen (typische sovjetplanning) en heel weinig te zien. In tegenstelling tot vele andere steden bevindt Bishkek zich op een vrij lage hoogte. Het ligt tussen de 500m en 700m boven de zeespiegel. Vroegere namen van Bishkek waren Frunze en zelfs Pishpek. Toen Kirgizië in 1991 oanfhankelijk werd, noemde men de hoofdstad terug Бишкек of Bishkek.
Lake Issyk-Kul:
Na het Titicaca-meer is dit het twee grootste alpine meer ter wereld. De letterlijke vertaling betekent 'warm meer' en ook de Chinese variant heeft dezelfde betekenis: Ze-Hai. Deze naam is zeker niet verkeerd gekozen want in een land waar het 's winters tot -25°C kan vriezen, zal het water van dit meer nooit bevriezen. Dit komt door een nogal gematigd microklimaat rondom het meer. Verrassend want het meer ligt toch op een hoogte van 1606m boven de zeespiegel. Volgens de bewoners zou het meer worden opgewarmd door de hitte van de aardkern.
Karakol:
Betekent 'zwarte pols' in het Kirgizisch. Deze stad gelegen op 1770m hoogte heeft een vrij mild klimaat ook in de winter en is eigenlijk één groot dorp met een paar bezienswaardigheden. Het is de ideale uitvalsbasis voor trekkings in de sublieme Karakol vallei of de vallei van Altyn Arashan.
Verder kan je van hieruit ook trekkings ondernemen in het centrale Tien-Shan gebergte met de bekende bergpieken van Khan Tengri (6995m) en Kirgistans hoogste berg Peak Pobedy (7439m). Dit alles kan je perfect regelen met CBT Karakol. Voorheen was Karakol Przewalsk genaamd, naar de gelijknamige ontdekkingsreiziger.
Kochkor:
Deze kleinere stad ligt op ongeveer 1800m. In 1909 noemde deze stad nog Stolypin, genoemd naar een russische eerste minister. Waarschijnlijk is de oorspronkelijke naam 'Kochkorka' afgeleid van 'kach kar' wat zoveel betekent als 'sneeuw ga weg'. De stad ligt op een knooppunt van wegen komend uit Bishkek, Karakol en de Suusamayr-vallei en is voor veel toeristen een ideale halte. De natuurpracht rondom Kochkorka (Shepherd's Land) is voor mij adembenemend.
In Kochor kan je de vrouwencoöperatieve 'Altyn Kol' bezoeken die zich bezighoudt met het maken van 'shyrdaks'. Het geld dat je daar spendeert gaat rechtstreeks naar de maker van de shyrdak en niet naar een tussenpersoon.
Tash Rabat:
Historici zijn het er niet over eens. Volgens de een is Tash Rabat in de 15e eeuw gesticht, volgens de ander al in de 10e eeuw. Bedoeld als een schuilplaats tegen bandieten en extreme weersomstandigheden. Sommige archeologen beweren dat het ook een pelgrimsoord was of een klooster dan wel een moskee. Niemand weet het precies. In elk geval is Tash Rabat een belangrijke pleisterplaats geweest op de Zijderoute. Binnen valt er echter weinig te zien. Een paar gangen, een paar kamers en kennelijk een soort van sluiproute, want er zit achterin het gebouwtje een diep gat in de grond. Volgens de overlevering leidde deze tunnel naar de top van een heuvel, waar men zo een goed uitzicht had op mogelijk ongenode gasten.
zondag 23 augustus 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten